
L’Institut Català d’Ornitologia (ICO) ha comunicat als seus socis la nova edició de la “Llista patró dels ocells de Catalunya – Edició 4” (Agost 2014) que té novetats importants respecte a la llista anterior (novembre 2010). La llista l’ha realitzat el Comitè Avifaunístic de Catalunya (CAC).
Podeu descarregar-vos la llistat visitant la pàgina de l’ICO o fent clic aquí (PDF, 600Kb).
A nivell del Pallars Sobirà els canvis taxonòmics més significatius són:
- Perdiu roia (Català: Perdiu roja): S’afegeix l’epítet subespecífic a Alectoris rufa ssp. i és tractada com a Alectoris rufa intercedens (Clavell 2002).
Cornellà: Corvus corone corone i Corvus corone cornix passen a tenir estatus específic, de manera que són tractades com Corvus corone i Corvus cornix. (Knox et al. 2002). - Trobat: S’afegeix l’epítet subespecífic a Anthus campestris, de manera que és tractada com a Anthus campestris campestris.
- Cagamànecs (Català: Bitxac): Saxicola torquatus rubicola i Saxicola torquatus hibernans passen a ser Saxicola rubicola rubicola i Saxicola rubicola hibernans. Saxicola torquatus queda restringit als bitxacs africans, no citats a Catalunya (Sangster et al. 2011).
- Tallarol de garriga: La recent revisió taxonòmica del complex Sylvia cantillans conclou que la subespècie present a Catalunya ha de ser tractada com a Sylvia cantillans iberiae. Es resta a l’espera de la homologació d’algunes observacions de Sylvia cantillans albistriata (Sangster et al. 2015).
- Verdum (Carduelis chloris), passerell (Carduelis cannabina) i lluer (Carduelis spinus): Diverses espècies de la família Fringillidae canvien de gènere: Carduelis chloris ssp . esdevé Chloris chloris ssp. (Sangster et al. 2011), Carduelis cannabina ssp. esdevé Linaria cannabina ssp. (Sangster et al . 2013), Carduelis cabaret esdevé Acanthis cabaret (Sangster et al . 2013), Carpodacus erythrinus ssp. esdevé Erythrina erythrina ssp. (Sangster et al . 2013) i Carduelis spinus esdevé Spinus spinus (Sangster et al . 2013).
Encara que potser per un aficionat a la ornitologia no té gaire importància el canvi de genere del verdum: de Chloris chloris a de Carduelis Chloris, si que demostra que els nous estudis sobre fauna aconsegueixen descobrir nova informació.