Cal Tomàs col·laborem amb el nou “Atles dels ocells nidificants de Catalunya”

dimecres, 22 juliol 2015 | 0 Comentaris

Cal Tomàs col·laborem amb el nou “Atles dels ocells nidificants de Catalunya”

Novament l’ Institut Català d’Ornitologia (ICO) ha fet una crida a tots els seus col·laboradors per participar en el nou Atles dels ocells nidificants de Catalunya. Aquest Atles serà el tercer i servirà per actualitzar l’Atles dels ocells nidificants de Catalunya 1999-2002, que va sortir publicat el desembre del 2004. Per tant, fa 12 anys que es va realitzar el treball de camp de l’anterior i ara es volen actualitzar les dades.

Per distribuir el treball de camp es divideix Catalunya en quadricules de 10×10 km, i cal que cada quadrat sigui prospectat per un col·laborador. Tornafort és a dins de la quadricula CG49:

Quadrícula CG49

Quadrícula CG49

En assabentar-nos d’aquest nou projecte ens hem apuntat sense dubtar-ho, ja que hem col·laborat en els anteriors Atles, i l’experiència sempre ha estat molt gratificant. En fer les quadricules observes el següent:

  • no sempre hi ha els mateixos ocells al mateix lloc. Això s’anomena fenologia. A l’Atles l’interessen els ocells que nidifiquen a Catalunya, independentment si arriben de lluny per criar o són aquí tot l’any.
  • algunes espècies són un bon indicatiu per detectar que la primavera ha arribat: el cant repetitiu del cucut (Cuculus canorus), els colors blanc/negre de l’aufrany (Neophoron percnopterus), el cant del mosquiter pàl·lid (Phylloscopus bonelli) o de l’oriol (Oriolus oriolus), etc.
  • algunes de les espècies arriben més tard, com la guatlla (Coturnix coturnix) o l’escorxador (Lanius collurio).
  • si estàs moltes hores passejant pel camp, sempre trobes alguna sorpresa. Per exemple l’observació d’alguna espècie escassa a l’estiu com el durbec (Coccothraustes coccothraustes) o el mussol banyut (Asio otus). També pots observar la caiguda del niu de polls de xot (Otus scops).
  • hi ha espècies que, encara que les busquis, no les trobaràs, com el pardal xarrec (Passer montanus) o la merla blava (Monticola solitaria).

Volem compartir amb vosaltres les espècies que hem detectat a la quadrícula CG49 aquest 2015. Abans d’obrir el document (Llistat  espècies_CG49 PDF 55,8Kb), quantes espècies penseu que hem detectat?

Si esteu interessats i voleu conèixer en detall aquest nou projecte feu clic aquí.

Des de Cal Tomàs estem apostant per l’ecoturisme. És per aquest motiu que vigilem l’impacte mediambiental dels nostres clients i estem realitzant activitats per ajudar a conèixer el nostre entorn.

Aprofitem per agrair a totes les persones que d’una manera o una altra ens han ajudat en aquestes prospeccions: Job Roig, Jordi Canut, Marc Garriga, Parc Natural de l’Alt Pirineu, Juan Fernández, Oriol Garcia Quera, Ignasi Oliveras, Núria Garcia Quera i tota la gent de Tornafort.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Utilització de galetes

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i l'acceptació de la nostra política de galetes, feu clic en l'enllaç per una millor informació.

ACEPTAR